Balancer Finance Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Pasif Gelir Elde Edilebilir?

BiLira
7 min readSep 9, 2020

Her zaman Türk vatandaşlarının merkeziyetsiz finans ve açık internetle tanışmasını ve bağlantı kurmasını amaçlıyoruz. Bu hedef doğrultusunda, BiLira olarak Balancer Finance isimli merkeziyetsiz finans protokolünde onaylanmış bir kripto para olduğumuzu ve kullanıcılarımızın Balancer’ın havuzlarına sağladığı likidite karşılığında pasif gelir elde edebileceğini bildirmekten mutluluk duyarız.

Balancer Nedir?

Balancer Finance en basit tabir ile gelişmiş bir merkeziyetsiz borsadır. Tanımı biraz daha açmak gerekirse, Balancer velayetsiz portfolyo yöneticisi, likidite sağlayıcısı ve merkeziyetsiz bir borsa olarak adlandırmak mümkündür. Ethereum blokzinciri üzerinde kurgulanmış olan Balancer, aynı zamanda otomatik piyasa yapıcı (AMM) teknolojisi ile çalışmaktadır.

Kullanıcılarının, protokolün üzerinde bulunan havuzlara likidite eklemesine ve havuz içerisindeki kripto paraların takasından oluşan işlem ücretlerini gelir olarak kazanmasına olanak tanır. Geleneksel AMM modeli yerine, Balancer’ın formülü, herhangi bir ağırlıktaki (Uniswap’ın %50 / %50 havuzları gibi olmak zorunda değil) maksimum 8 farklı kripto para çeşidine ve havuzu yaratanların belirlediği takas işlem ücretine izin veren bir modeldir.

Balancer’ı tanımlamanın bir başka yolu ise: portföyünüzü yeniden dengelemek için portföy yöneticilerine ücret ödemek yerine, arbitraj fırsatlarını takip ederek portföyünüzü sürekli olarak yeniden dengeleyen kripto para yatırımcılarının kripto para takasları sonucunda ödedeği işlem ücretlerinden pay almanızı sağlar.

Konuyu daha iyi kavramak adına, Uniswap ile Balancer’ın karşılaştırma tablosunu inceleyebilirsiniz.

Uniswap ve Balancer Karşılaştırması

Balancer protokolünde bulunan havuzlara likidite sağlamanın artıları nelerdir?

Balancer Finance, likidite sağlayıcılarını iki farklı şekilde ödüllendirir. Bu ödüllerin miktarı da likidite sağladığınız havuzun yüzde kaçlık bir payına sahip olduğunuza bağlı olarak farklılık göstermektedir. Havuzun ne kadar büyük bir payına sahipseniz orantılı bir şekilde ödüllendirilirsiniz.

Her havuz içinde barındırdığı kripto paralar, bu kripto paraların likidite oranları ve takas ücretleri bakımından farklılık gösterirler. Size likidite sağlayıcısı olmaya ilk teşvik eden unsur, toplanan takas ücretlerinin, havuza sağladığınız likiditeye oranla size verilmesidir. Teşviklerden ikincisi ise likidite sağlayıcısı teşvikleri (LP incentives) ve likidasyon madenciliği (liquidity mining) olarak geçen terimdir. Likidasyon madenciliği kısacası protokollere sağladığınız likidite karşılığında ödül olarak kendi kripto paralarını, bu durumda, Balancer için BAL tokenlerini vermesidir.

Hangi havuza likide sağlarsanız, potansiyel ne kadar BAL elde edeceğinizi pools.vision adresinden görebilirsiniz. Şu anda, %60 USDC — %40 TRYB havuzunda yıllık BAL tokeni getirisinin %46 olduğunu görebilirsiniz.

Kısacası siz likidite sağlayıcısı olarak hem yapılan takaslardan hem de haftanın başından sonuna kadar tüm havuzlara dağıtılan 145.000 adet Balancer (BAL) tokenlerinden kazanma şansı yakalarsınız.

Burada önemli bir noktaya değinmek gerekiyor, Balancer havuzları üzerindeki her kripto para onaylı olmadığı için, bazı havuzlara BAL tokeni dağıtılmamaktadır. Ancak TRYB, Balancer tarafından onaylandığı için, USDC-TRYB havuzuna likidite sağlayan kullanıcılar BAL tokeni dağıtımından faydalanabilmektedir.

Balancer “Pool Management” ile Merkeziyetsiz Borsa Havuzuna Nasıl Likidite Eklenir?

Balancer Finance linkine tıkladığınız zaman karşınıza aşağıda gördüğünüz ana sayfa çıkacaktır. Balancer’ı dilediğiniz şekilde iki farklı amaç için kullanabilirsiniz. Bu iki farklı kullanım şekline yeşil bir elips içerisinde yer alan “Exchange” butonuna tıklayarak merkeziyetsiz borsaya erişebilir veya sayfanın sağ üst tarafında yer alan “Pool Management” butonunun üzerine tıklayarak merkeziyetsiz borsa havuzuna likidite sağlamak için ulaşabilirsiniz.

Ana sayfa

İlk aşamada, “Pool Management”’ı inceleyeceğiz. “Pool Management” ın üzerine tıklamak sizi aşağıdaki ekran görüntüsüne yönlendirecektir.

Cüzdan Bağlama

İzlemeniz gereken bir sonraki adım ekranın sağ üst tarafında mavi bir elips içerisinde yer alan “Connect Wallet” butonunun üzerine tıklamaktır. Aşağıda da görüldüğü gibi Balancer’ın anlaşmalı olduğu 5 farklı dijital cüzdan sağlayıcısı vardır. Bunlardan sahip olduğunuz herhangi birini Balancer’a bağlayarak, DeFi platformunu dilediğinizce kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sahip Olunan Dijital Cüzdan Sağlayıcısını Seçme

Daha sonra genel havuzlar (shared pools) ve özel havuzların (private pools) üzerine tıklayarak hazırda var olan likidite havuzlarını açıklamalarıyla birlikte görebilirsiniz.

Bu iki farklı havuzun özelliklerinden bahsetmek gerekirse: özel havuzlar sadece havuzu yaratanın likidite kontrolüne sahip olduğu havuzlar iken, genel havuzlarda ise havuzu yaratan dışında Balancer kullanıcıları da bu tip havuzlara likidite sağlayabilirler.

Havuzları Filtreleme

Pek çok havuz arasında aradığınız kripto paranın bulunduğu havuzu bulabilmek için “Filter by asset” in sağında bulunan artı (+) işaretinin üzerine tıklayıp istediğiniz kripto paranın adını, sembolünü, veya kontrat adresini girmeniz yeterli olacaktır. Örneğin, BiLira’nın bulunduğu bir havuzu bulmak için buraya BiLira veya TRYB yazmanız yeterli olacaktır.

TRYB aratma

BiLira henüz Balancer platformunun yeni bir katılımcısı olduğundan dolayı şu anda 1 adet havuzda bulunmaktadır. Havuz, TRYB ve dolara endeksli stabil kripto para USDC’den, sırasıyla %40 ve %60’lık ağırlıklardan oluşmaktadır. Uniswap’ın aksine daha önceden de belirttiğimiz ve aşağıda da görüldüğü gibi Balancer üzerinde, kripto paraların likidite oranlarının %50 / %50 olması zorunlu değildir. Havuzlar çeşitli oranlarda ve maksimum 8 farklı kripto paradan oluşabilmektedir.

%60 USDC — %40 TRYB Havuzunu Seçme

%40 BiLira ve %60 USDC havuzunu seçtikten sonra bu havuza likidite sağlamak için sağ üst tarafta bulunan “Add Liquidity” mavi butonun üzerine tıklamak yeterli olacaktır.

“Add Liquidity” Butonuna Basma

Balancer havuzlarına likidite sağlamanın iki farklı yolu bulunuyor.

  • Çoklu Varlık (Multi assets): Havuzda bulunan bütün kripto paralara sahip olmanız ve havuzun içerisindeki ağırlığın hepsini sağlayacak şekilde likidite sağlamanız gerekmektedir. %60 USDC — %40 TRYB havuzundan örnek verecek olursak, bu havuza “Multi assets” özelliği ile toplamda 100 $’lık likidite sağlamanız için, 60 $’lık USDC’nizin (yaklaşık 60 adet USDC) ve 40 $’lık TRYB’nizin (yaklaşık 300 adet TRYB) olması gerekmektedir. Ek olarak, yatıracağınız her kripto paranın Balancer protokolünün kullanımına açmak için ayrı ayrı onaylamanız (“Unlock”) gerekmektedir.
  • Tekil Varlık (Single asset): Çoklu varlığın aksine, tekil varlık özelliği sayesinde havuzun içerisinde bulunan herhangi bir kripto paraya sahipseniz, likidite sağlayabilirsiniz. Merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolü Balancer, tekil varlık özelliği sayesinde, likidite sağlamak için havuza koyduğunuz bir çeşit kripto parayı ağırlığa göre otomatik olarak havuzun içerisinde bulunan diğer kripto paralar dönüştürmektedir. Bu işlemi gerçekleştirirken, havuza ait sadece yatırmak istediğiniz kripto parayı onaylamanız (“Unlock”) gerekmektedir. Yine %60 USDC — %40 TRYB havuzundan örnek vermek gerekirse, elinizde 100 adet USDC bulunduğunu varsayalım. Havuza likidite sağladığınızda, otomatik olarak 40 USDC, 300 TRYB’ye dönüşecek, havuzda size ait olan 60 USDC ve 300 TRYB bulunacaktır.
Çoklu varlık (Multi assets) özelliği

Çoklu Varlık (Multi assets)

“Add liquidity” butonuna bastıktan sonra, karşınıza yukarıdaki ekran çıkacaktır. Biraz önce bahsettiğimiz özellikleri (Multi assets ve Single asset) burada kullanmamız gerekiyor, iki özelliğin nasıl yapılacağından da bahsedeceğiz.

Yukarıdaki ekranda çoklu varlık özelliği seçimini görebilirsiniz. Eğer daha önceden Balancer protokolüne, cüzdanınızdaki TRYB ve USDC kripto paraları için “Unlock” etmediyseniz, ilk aşamada sembollerin ve isimlerin yanında bulunan mavi elips şeklinde olan “Unlock” butonuna basmanız ve dijital cüzdanınıza gelen Balancer protokol iznini onaylamanız gerekmektedir.

Daha sonra, USDC ve TRYB için değerlerinin ağırlığı sırasıyla %60'a %40 olacak şekilde bir miktar girmeniz ve kırmızı uyarının bulunduğu işaretleyip “Add liquidity” butonuna basmanız gerekmektedir. Son olarak, dijital cüzdanınıza gelen Balancer protokol iznini onaylayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Tekil varlık (Single asset) özelliği

Tekil Varlık (Single asset)

Yukarıdaki ekranda tekil varlık özelliği ekranını görebilirsiniz. Bu özellik sayesinde, USDC yada TRYB kripto paralarından bir çeşidine sahip olsanız bile bu havuza likidite sağlayabilmektesiniz.

Öncelikle dijital cüzdanınızda bulunan TRYB yada USDC için sembolün ve ismin yanında bulunan “Unlock” butonuna basıp ve dijital cüzdanınıza gelen Balancer protokol iznini onaylamanız gerekmektedir.

Bu aşamadan sonra, seçtiğiniz TRYB yada USDC için toplamda havuza yatırmak istediğiniz miktarı girerek, kırmızı uyarının bulunduğu işaretleyip “Add liquidity” butonuna basmanız gerekmektedir. Yine çoklu varlık özelliğinde olduğu gibi, dijital cüzdanınıza gelen Balancer protokol iznini onaylayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. En sonda, yatırdığınız TRYB yada USDC’nin havuzun diğer kripto parasına otomatik olarak dönüştüğünü görebilirsiniz.

Balancer “Pool Management” ile Merkeziyetsiz Borsa Havuzuna Eklenen Likidite Nasıl Çekilir?

Dilediğiniz zaman havuza sağladığınız likiditeyi geri çekmek için, cüzdanınızı bağladıktan sonra, “My liquidity” kısmından %60 USDC - %40 TRYB havuzunu seçip, “Remove Liquidity”nin üzerine bastıktan sonra, dijital cüzdanınıza gelen Balancer protokol iznini onaylayarak havuzdan likidite çekme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Balancer Exchange

Son olarak girişte de değindiğimiz gibi Balancer’ın kullanım alanlarından ikincisi olan “Exchange”i ele alacağız. Balancer’ın kendi merkeziyetsiz borsasına ulaşmak için aşağıdaki ekran görüntüsünde (balancer.finance anasayfası) fosforik yeşil bir elips içerisinde yer alan “Exchange”in üzerine tıklamak yeterlidir.

Bu sizi otomatik olarak aşağıdaki görüntüye yönlendirecektir. Yazının “Pool Management” bölümünde değindiğimiz “Swap Fee”ler işin bu kısmında devreye girmektedirler. Burada sahip olduğunuz bir kripto parayı takas ederek dilediğiniz bir başka kripto parayı alabilirsiniz. Burada da bu takastan (Swap Fee) bir ücret alınmakta ve bu ücretin belli bir yüzdelik kesimi de daha önce değindiğimiz gibi likidite sağlayıcılarına teşvik olarak verilmektedir.

Her zaman Türk vatandaşlarının merkeziyetsiz finans ve açık internetle tanışmasını ve bağlantı kurmasını amaçladığımızı bir kez daha hatırlatarak, BiLira olarak Balancer Finance isimli merkeziyetsiz finans protokolünde onaylanmış bir kripto para olduğumuzu ve kullanıcılarımızın Balancer’ın havuzlarına sağladığı likidite karşılığında pasif gelir elde edebilmesini sağladığımanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Yararlı Linkler ve Sosyal Medya Kanalları:

BiLira Nedir? | BiLira Whitepaper | BiLira Yardım Merkezi

Website | App | LinkedIn | Twitter | Telegram | Youtube |Instagram

Bize Ulaşın: hello@bilira.co

--

--

BiLira

Türkiye’nin ilk blokzincir tabanlı stabil kripto para birimiyle tanışın