2020 Yılı BiLira İçin Nasıl Geçti?

BiLira
7 min readDec 22, 2020

Açık internet, merkeziyetsiz finans, dijital altın, tokenleştirilmiş Amerikan Hisseleri, geleceğin finansı. Türk Lirası’na teminatlı stabil kripto para birimi BiLira, Haziran 2020'den bu yana neler yaşadı, neler geliştirdi, kimlerle ortaklık kurdu?

2020'nin sonlarına gelmişken, bu yılın dünya tarihine geçecek bir yıl olacağını söylemek yanlış olmaz. Saymakla bitmeyecek olayları atlattığımız bu yılın sonunda, 2021'e biraz daha umut ile bakabilmemiz mümkün. Dünya için bir o kadar kötü geçen bu yıl, BiLira açısından oldukça olumlu geçti diyebiliriz. Ekibimizi büyüttük, 100 milyonuncu TRYB satın alımını gerçekleştirdik, yeni bir yatırım turuna çıktık ve daha pek çok gelişmeyi yaşadık. Birazdan hepsine değineceğiz, ama önce pandeminin hayatımızı nasıl etkilediğinden bahsedelim.

COVID-19'un hayatımıza etkisi gün geçtikçe artıyorken, biz de BiLira ekibi olarak bu süreçte uzaktan çalışmaya devam ettik, kimi zaman dijital toplantılardan boğulsak da, arada yaptığımız fiziksel buluşmalarla motivasyonumuzu artırdık ve verimli bir şekilde çalışmaya devam ettik.

BiLira Platformu’na kayıtlı olan üyelerimizin sayısı eksponansiyel şekilde artarken, aktif kullanıcı sayımız ise yine aynı şekilde düzenli bir artış gösterdi. Hatta kullanıcılarımız o kadar aktifti ki, henüz 1 seneyi yeni tamamlamışken, toplamda 100 milyon TL’lik TRYB satın alma işlemi tamamlandı. Buradan, bir kez daha bu başarıyı yakalamamızda emeği olan herkese teşekkür etmiş olalım.

İlk başta da dediğimiz gibi, COVID dünyayı kötü etkilemiş olsa da, insanlar açısından yeni bir dijital ekonominin varlığının keşfedilmesi hızlandı. Bazı işletmeler pandemi öncesi, çevrimiçi satışa sahip değilken pandemiden sonra işletmenin ayakta kalabilmesi için bir zorunluluk haline geldi ve dijital satış kanallarında oldukça fazla bir büyüme gerçekleşti. E-ticaret siteleri, özellikle Kasım ayında geleneksel medya kanallarında büyük reklam bütçeleri harcayarak, dijital satış kanallarındaki büyümenin kanıtını bizlere gösterdi.

BiLira Kullanım Alanları

Yine bu dönemde, geleneksel finans sisteminin merkezi olan bankaların şubelerinin kısıtlı çalışma süreleri ve insanların evden mümkün olduğunca çıkmadan hayatlarına devam etme istekleri yüzünden fiziksel bankacılığa olan talep giderek azaldı ve gelecekte de daha çok azalacak gibi duruyor. Banka müşterilerinin de giderek dijitalleşmesi ve alternatif-geleceğin finansına doğru bir yönelimin gelmekte olduğuna şahit oluyoruz. Bu konuda, Türkiye’nin en büyük kripto borsalarının geleneksel medyada reklam vermesi ve büyük sponsorluk anlaşmalarını duyurması, Türk yatırımcıların kripto paraya olan ilgisinin giderek büyüdüğünü ve geleceğin finansına adım atmaya hazır olduğunu görebiliyoruz.

Merkeziyetsiz finansa (DeFi) olan ilginin azaldığını hissetsek de aslında DeFi’de kilitli olan bütün fonların değerinin tüm zamanlarının en yükseğinde olduğunu ve 16 milyar doları geçtiğini tespit edebiliyoruz. Bu kavramın bir kıvılcım niteliğinde başlamış olması, geleceğin finansında önemli bir yere sahip olma ihtimalini azaltmıyor, aksine küçücük bir kıvılcımın ne kadar büyük bir yangına evrilebileceğini hatırlatıyoruz. Kişilerin parasının kontrolünün tamamen kendisinde olmasını, kişiden kişiye herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan değer transferi yapabilmeyi ve çoğu bankacılık işlemini daha şimdiden merkeziyetsiz finans uygulamaları ile gerçekleştirebilmemiz, geleceğin finansının merkezinin DeFi olabileceğini bizlere gösteriyor.

BiLira ekibi olarak bizim de DeFi vizyonuyla yola çıktığımızı ve bu yolda her Türk vatandaşının merkeziyetsiz finans ve açık internetle tanışmasını ve bağlantı kurmasını hedeflediğimizi bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Haziran’a kadar olan gelişmeleri bir başka yazımızda bahsetmiştik. Şimdi gelin Haziran’dan bu yana BiLira’da neler olmuş, onu inceleyelim.

Kullanıcılarımıza her zaman yardım etmek ve merkeziyetsiz finans — açık internet kavramlarıyla tanıştırmayı birincil görevimiz olarak benimsedik.

  • Bugüne kadar satın alınan TRYB toplamı 100 milyon adedi geçti.
  • Yıl boyunca, BiLira Platformu’na üye sayımız ve topluluğumuz giderek daha da büyüdü.
  • BiLira Platformu’nda aylık dijital cüzdan adresi sayısı giderek artmaya devam etti. Bu rakamın giderek artması ve insanların fonlarını kendilerinin kontrol etmeye başlaması, kullanıcılarımızın “Anahtar sizin değilse, kripto paralar da sizin değildir.” vizyonunu benimsemeye başladığını gösteriyor.
  • Bugün BiLira alım ve satım işlemleri yapılabilen bankaların sayısı 4, ödeme sistemi sağlayıcısı sayımız 3 oldu.
  • BiLira, çekirdek kurucu takımla başladığı girişim yolculuğunda, bugün 12 kişiyi aşkın kadrosu ile kurumsallaşma yolunda hızla ilerliyor.
Kripto Küratör
  • BiLira ekibi tarafından hazırlanan Türkiye’nin yerel haber bülteni, Kripto Küratör’ü her hafta düzenli olarak 1000’den fazla okuyucumuzla buluşturuyoruz.
  • Uçurtma Projesi ile 20 üniversite öğrencisine şimdiye kadar, BiLira altyapısıyla 3 aylık burs sağlandı ve 60 bin TL’lik bağış yapılmasına destek olundu.

BiLira olarak iş birliği yapacağımız tüm kurumları titizlikle seçmeye devam ettik.

Şeffaf, denetlenebilir ve güvenli işlemler için her zaman titizlikle çalışıyoruz;

  • En büyük elektronik para şirketlerinden Papara ile anlaşma sağladığımızı geçmişte belirtmiştik. Artık Papara ile BiLira Platformu üzerinden TRYB alım işlemleri yapılabiliyor.
  • BTC/TRYB ve USDT/TRYB çiftleriyle Avrupa’nın en büyük borsalarından biri olan Bittrex’te, USDT/TRYB paritesinde kendini dünyanın stabil kripto para borsası olarak tanıtan VirgoX’ta ve Bitcoin ve USDT alım satım teklifleri için dünyanın en büyük eşler arası kripto ticaret platformu Paxful’da listelendik. Ek olarak gelişmiş merkeziyetsiz borsa Balancer’da kullanıcılarımıza velayetsiz cüzdanlarıyla takas işlemi yapmalarını sunduk. Böylece toplamda 6 farklı merkezi borsada ve 3 adet merkeziyetsiz borsada kullanıcılarımızın TRYB kullanmasını sağlamış olduk.
  • Balancer üzerinde TRYB — USDC havuzuna likidite sağlayanlara 5000 TRYB ödüllü kampanya düzenledik. Yıl sonuna kadar sürecek kampanyamıza siz de katılabilirsiniz. Detayları ve nasıl katılacağınızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Argent ve Metamask gibi dijital cüzdana sahip ve en fazla tercih edilen merkeziyetsiz borsa Uniswap kullanan kullanıcılarımız, yönetim kripto parası UNI’nin çıkmasıyla minimum 400 adet UNI kazandı. Uniswap kullanan BiLira kullanıcılarına yaklaşık 2000 $’lık bir fon sağlanmış oldu.
  • BiLira olarak, Coingecko üzerinde stabil kripto para sekmesinde listelendik.
  • Kripto Küratör, en değerli 5 kripto paranın fiyatını gösteren bölüm için en çok kullanılan teknik analiz aracı Tradingview ve “Öğreniyoruz” bölümü için Blockchain Türkiye ile anlaşma sağladı.
  • Kripto medya sitesi Uzmancoin ile gerçekleştirdiğimiz ortaklık neticesinde merkeziyetsiz finans (DeFi) rehberi hazırladık.
  • Merkeziyetsiz finansı Türk insanın bir parçası haline getirmeyi hedeflediğimiz için, tek bir arayüz ile birden fazla merkeziyetsiz finans protokolüne erişmeyi sağlayan DeFi Sekmesi’ni hayata geçirdik.
  • Merkeziyetsiz borsalardaki en iyi oranlarla alım-satım yapmayı sağlayan “Takas” sayfamızı hayata geçirdik. Böylece BiLira Platformu’ndan ayrılmadan, takas işlemleri gerçekleştirmek mümkün hale geldi.
  • Türk kripto topluluğu Crypton Network ile bir podcast ve bir de “Bin parçalı Puzzle: DeFi” isminde ortak içerik ürettik.
  • TRYB, Avalanche blokzinciri üzerindeki ilk stabil kripto para oldu.
  • Istanbul Fintech Week’e katılımımızdan sonra BTC Haber ile CEO’muz Sinan Koç bir röportaj gerçekleştirdi.
  • İkinci katman merkeziyetsiz borsa Loopring üzerinde TRYB’yi entegre ettik. Daha ucuz ve daha hızlı bir şekilde merkeziyetsiz takas deneyimi yaşamak mümkün.
  • Kripto para borsası FTX’in Amerikan Hisselerini tokenleştirmesi sonucunda, TRYB ile Amerikan Hisselerine yatırım yapmak mümkün hale geldi.
  • FTX üzerinde BTC-TRYB açıldı, kullanıcılarımız artık direkt olarak TRYB ile Bitcoin alabiliyor.
  • BiLira, stabil kripto paraların global adaptasyonunu hızlandırmak, yüksek güvenlik ve regülasyon standartlarını belirlemek için Stablecoin Allianceın kurucu üyelerinden oldu.
  • BiLira olarak CoinTelegraph ile 2020 ve pandemi ekseninde Türk kripto ekosistemini konuştuğumuz röportaj yayınlandı.
  • Merkeziyetsiz borsa Uniswap üzerinde, Blockchain.com, Coinshares ve İsviçre’nin eski altın rafinelerinden biri MKS tarafından desteklenen altına endeksli wDGLD ile TRYB havuzunu oluşturduk ve dijital altın alım-satımının gerçekleşmesini sağladık.

Her zaman etkisi yüksek ve faydalı etkinliklere katılmaya çalıştık, kripto para ve merkeziyetsiz finans bilincinin oluşmasını hedefledik.

  • CEO’muz Sinan Koç, Bloomberg HT’de Sefer Yüksel’in sunduğu Finansal Teknoloji programında BiLira’yı anlattı. Programı izlemek için bu linki kullanabilirsiniz.
  • COO’muz Vidal Arditi, Bloomberg HT’de her hafta düzenli olarak yayınlanan Kripto Para programına iki kere katıldı ve kripto para piyasasını yorumladı.
  • Bittrex, TRYB listelenmesini kutlamak için, COO’muz Vidal Arditi ile kullanıcılarının sorularını ilettiği bir AMA düzenledi.
  • Geleneksel AMA etkinliklerimize iki haftada bir olmak üzere düzenli bir şekilde gerçekleştirdik. Geleneksel finansın büyük isimlerinden Işık Ökte, Şant Manukyan ve Cüneyt Başaran gibi kişilerin yanında, kripto para dünyasının büyük isimlerinden Avalanche CEO’su Emin Gün Sirer ve Bittrex CEO’su Tom Albright’ı ağırladık. Geleneksel AMA etkinliklerimizi izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • CEO’muz Sinan Koç stabil kripto paraları ele alan Just Stable programına katıldı ve “Gelişmekte Olan Ülkelerde Stabil Kripto Para Kullanımı” konusunu, Türkiye bakış açısıyla anlattı. Yayını izlemek için burayı tıklayabilirsiniz.
  • Türkiye’nin en popüler kripto fenomenlerinden biri olan Kripto Emre’nin programına CEO’muz Sinan Koç konuk oldu. Yayını izlemek için buraya basabilirsiniz.
  • İstanbul Fintech Week’de CEO’muz Sinan Koç, Euro’ya endeksli stabil kripto para Stasis’in CEO’su ile birlikte “Stabil Kripto Paralar” paneline katıldı.

Son olarak, Türkiye’de kripto para ve blokzinciri farkındalığı oluşturmak için Luna Derneği’ni kurduğumuzu bildirmek isteriz. Derneğimizde kripto para meraklılarını, yazılımcıları, gençleri ve düşünen beyinlerini aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz.

App | Twitter | Telegram | YouTube | Haber Bülteni | Linkedin

Bizimle fikirlerinizi paylaşmak yada işbirliği yapmak isterseniz ilgili adrese mail atabilirsiniz: hello@bilira.co

--

--

BiLira

Türkiye’nin ilk blokzincir tabanlı stabil kripto para birimiyle tanışın